2025-03-13 09:43:12 Art Partnera 1521
Mikroelementy, choć występują w organizmie w śladowych ilościach, odgrywają ważną rolę w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Cynk, miedź i selen to pierwiastki niezbędne dla wielu procesów metabolicznych. Mają wpływ na odporność, kondycję skóry, układ nerwowy oraz gospodarkę hormonalną. Jakie konsekwencje wynikają z niedoboru lub nadmiaru mikroelementów? W jakich produktach spożywczych można je znaleźć? I jak zadbać o ich prawidłowy poziom w codziennej diecie?
Cynk to jeden z najważniejszych mikroelementów, który uczestniczy w licznych procesach metabolicznych i wpływa na funkcjonowanie wielu układów w organizmie. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i regeneracji komórek, co ma istotne znaczenie dla procesów naprawczych organizmu. Bierze też udział w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Pomaga w zwalczaniu infekcji i stanów zapalnych. Ponadto wspiera produkcję kolagenu, przyspiesza gojenie się ran i wpływa na wygląd skóry (zapobiega jej przesuszeniu i powstawaniu zmian trądzikowych). Ma też wpływ na pracę neuroprzekaźników. Wspomaga koncentrację, pamięć i procesy myślowe.
Niedobór cynku może prowadzić do osłabienia odporności. Często wiąże się z problemami skórnymi, takimi jak suchość, trądzik czy łamliwość paznokci. Może również powodować spowolnione gojenie się ran oraz zaburzenia smaku i węchu, a także przyczyniać się do zmniejszenia apetytu.
Nadmiar cynku może natomiast skutkować problemami trawiennymi oraz osłabić wchłanianie innych pierwiastków, zwłaszcza miedzi, co z kolei prowadzi do wtórnych niedoborów i problemów zdrowotnych.
Aby utrzymać optymalny poziom cynku w organizmie, zadbaj o zbilansowaną dietę bogatą w naturalne źródła tego pierwiastka, takie jak: mięso, orzechy, nasiona czy rośliny strączkowe.
Dowiedz się, jak sprawdzić poziom pierwiastków śladowych w organizmie: https://diag.pl/sklep/badania/panel-pierwiastkow-zn-se-cynk-selen/.
Miedź to mikroelement, który jest istotnym składnikiem enzymów i bierze udział w reakcjach biochemicznych wspierających układ nerwowy, krążeniowy oraz odpornościowy. Uczestniczy w syntezie hemoglobiny i wspomaga metabolizm żelaza. Poprzez syntezę kolagenu i elastyny zapewnia zdrowie skóry, stawów i elastyczność naczyń krwionośnych. Działa też antyoksydacyjne.
Niedobór miedzi może prowadzić do anemii i osłabienia, co wynika z zaburzeń wchłaniania żelaza. Często powoduje problemy neurologiczne, m.in. drętwienie kończyn, osłabienie mięśni czy zaburzenia koordynacji. Jest w stanie również zakłócać metabolizm żelaza.
Nadmiar miedzi może wywołać problemy żołądkowo-jelitowe, np. nudności, wymioty czy biegunkę, a także zaburzenia neurologiczne (problemy z pamięcią i koncentracją). W przypadku przewlekłego nadmiaru tego pierwiastka w organizmie może dojść do uszkodzenia wątroby i nerek.
Miedź znajdziesz w orzechach, nasionach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, podrobach oraz owocach morza.
Dowiedz się, na czym polega badanie poziomu pierwiastków śladowych: https://diag.pl/sklep/badania/panel-pierwiastkow-zn-cu-se-cynk-miedz-selen/.
Mimo że zapotrzebowanie na selen jest niewielkie, pierwiastek ten odgrywa znaczącą rolę w pracy tarczycy, odporności oraz ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Selen jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy i ich prawidłowego metabolizmu. Wpływa na tempo przemiany materii i regulację hormonalną. Jako składnik enzymów neutralizujących wolne rodniki, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i spowalnia procesy starzenia. Wspomaga również pracę układu immunologicznego oraz pomaga w zwalczaniu infekcji i stanów zapalnych.
Niedobór selenu może prowadzić do osłabienia odporności i zwiększonej podatności na infekcje. Często wiąże się także z problemami w funkcjonowaniu tarczycy, które mogą skutkować jej niedoczynnością. Oprócz tego niedobór tego pierwiastka zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzeń metabolicznych.
Nadmiar selenu może być z kolei toksyczny, zwłaszcza gdy jego poziom w organizmie przekracza bezpieczne normy. Rozpoznawana jest wówczas selenoza, która objawia się wypadaniem włosów, kruchością paznokci i zmianami skórnymi. W skrajnych przypadkach może dojść do uszkodzenia układu nerwowego.
Dobrym źródłem selenu są orzechy brazylijskie, ryby, owoce morza, jaja i produkty mleczne.
Przeczytaj, gdzie wykonasz badanie sprawdzające poziom selenu, cynku, miedzi i jodu w organizmie: https://diag.pl/sklep/badania/panel-pierwiastkow-zn-se-i-cynk-selen-jod/.
Niedobór tych pierwiastków może prowadzić do osłabienia odporności, problemów skórnych, anemii czy zaburzeń neurologicznych, natomiast ich nadmiar – do toksycznych skutków, takich jak zatrucia i uszkodzenia narządów. Kluczem do utrzymania odpowiedniego poziomu mikroelementów jest zbilansowana dieta. Staraj się więc, by była urozmaicona i pojawiały się w niej pestki dyni, orzechy, rośliny strączkowe oraz ryby, które są naturalnym źródłem cynku, miedzi i selenu.
Możesz też sprawdzić poziom tych pierwiastków poprzez badania laboratoryjne, szczególnie jeśli:
Pamiętaj, by żadnego z pierwiastków śladowych nie suplementować na własną rękę. Najpierw sprawdź ich poziom w organizmie i zgłoś się z wynikami do lekarza, który zdecyduje o dalszym postępowaniu.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl