4.11.2014 W Domu Kultury Olszówka odbyły się drugie warsztaty "Gotuj zdrowo" z Markiem Zarembą
Marek Zaremba jest dyplomowanym dietoterapeutą i specjalistą medycyny komórkowej. Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne w akademii kulinarnej "Kulinare" oraz bloga "Gotuj Zdrowo".
- Nasze prababki dobrze wiedziały, co dodać, jak dodać, kiedy wrzucić, dlaczego kaczka schładza, dlaczego indyk rozgrzewa, dlaczego wołowina działa na pęcherz moczowy. My dzisiaj robimy wielkie oczy, a gdy sprawdzimy starsze zapisy jak gotowało się kiedyś to odnajdziemy wiele przepisów na zupy lecznicze. - Powiedział Marek Zaremba. Po krótkim wstępie uczestnicy warsztatu wraz z kucharzem zabrali się za zupę krem z dyni. Kolejnym daniem był gulasz marokański z ciecierzycą i kaszą jaglaną ala kus kus. Nie zabrakło deseru, którym był koktajl lniany z owocem kaki, mango i owocem granatu.
Warsztaty odbywają się co kwartał. Na warsztaty należy zapisywać się z wyprzedzeniem gdyż jest ograniczona liczba miejsc, a jest bardzo duże zainteresowanie.