Tegorocznym hitem Festiwalu Golonki będzie golonka nadziewana jarzębiną i jabłkami w miodzie
W dniach od 18 września do 30 października Hotel Ibis Styles Bielsko-Biała (do 1 lipca 2015 Orbis Magura) zaprasza na doroczne Święto Golonki. To prawdziwy festiwal dobrego jedzenia i uczta dla smakoszy. Na miłośników tradycyjnej kuchni czeka prawdziwa góra golonki.
Festiwal Golonki na stałe wpisał się w polski kalendarz ważnych wydarzeń gastronomicznych i stał się znakiem rozpoznawczym Bielska-Białej w kraju. W tym roku na stołach zagości kilkanaście golonkowych specjałów, m.in. golonka z żurawiną i świeżym chrzanem, golonka po węgiersku, po bawarsku czy też nadziewana zielonym pieprzem.
Tegoroczną nowością będzie golonka nadziewana jarzębiną i jabłkami w miodzie. To jednak nie wszystko, oprócz głównych dań szef kuchni zaserwuje wyborne przystawki w postacie rolady z golonki w galarecie, a także regionalny żur na maślance z golonką oraz kwaśnicę na golonce. Na gości czekać będą również dodatki.
18 i 25 września oraz 24 października wspólną biesiadę umili gościom zespół Kwaśnica Bavarian Show, który zagra na żywo muzykę bawarską i tyrolską.
- W tym roku w Hotelu Ibis Styles Bielsko-Biała odbywa się już XX edycja tego święta. Nasz Szef Kuchni, Pan Mirosław Bogdański wraz ze swoim zespołem co roku podejmuje nowe kulinarne wyzwanie, by sprostać wymaganiom golonkowych smakoszy – mówi Monika Michałek, dyrektor hotelu - Będzie to na pewno nowe doznanie dla kubków smakowych - dodaje
Święto Golonki ma już grono wiernych miłośników, dla których obecność na nim jest corocznym obowiązkiem. Może już czas przygotować miejsce w żołądku?