Wiadomości, Sport, Kultura, Moto 2025-09-13

Bądź na bieżąco


r e k l a m a

Kuchnia to element kultury

2015-10-29 05:00:00 SN 3526


Robert Makłowicz: Nie da się zrozumieć żadnej kuchni, bez podstawowych wiadomości na temat kultury i historii narodu

foto: SN

W Książnicy Beskidzkiej w ramach drugiego dnia Wyszehradzkiego Festiwalu Literatury Węgierskiej „Na granicy” gościem spotkania w saloniku prasowym był Robert Makłowicz.

- Powędrujemy kulinarnie na południe europy. Nie mogliśmy sobie wymarzyć lepszego przewodnika po kuchniach światach, zwłaszcza po kuchni galicyjskiej, niż redaktora Makłowicza - mówi Bogdan Kocurek, dyrektor Książnicy Beskidzkiej

Okazją spotkania w Bielsku-Białej była promocja najnowszej książki pana Makłowicza C.K. Kuchnia, która ukazała się w wydawnictwie Wysoki Zamek. Jak zaznaczył sam autor książka jest trzecim wydaniem jego juweniliów. Spotkanie poprowadził Jacek Tokarski.

- Kuchnia to dla jednych jest wyłącznie prosty zbiór czynności kulinarnych, mieszaniu w garnkach, a dla mnie to jest coś znacznie więcej. Dla mnie kuchnia to element kultury i wszystko to co staram się publicznie przekazywać, że to coś o czym zapomnieliśmy w czasach PRL traktując kuchnie jedynie jako konieczność zaspokajania pewnym biologicznych czynności odcinając od kulturowych źródeł. Nie da się zrozumieć żadnej kuchni, również węgierskiej bez podstawowych wiadomości na temat kultury i historii narodu– powiedział Robert Makłowicz

- Jest rzeczą niezwykle fascynującą, że w kuchni węgierskiej przetrwało wiele rzeczy z tych czasów kiedy to Węgrzy za Uralu przybyli jako koczownicze plemiona. Trudno mówić o wielu składnikach, ale nie które takie fundamentalne pozostały do dzisiaj i są przez nich pielęgnowane. Pozostał również najpopularniejszy sposób gotowania na Węgrzech, czyli gotowania w kociołkach. Nie było jednej kuchni, jednego ogniska, ludność się przemieszczała i tam gdzie była tam rozpala ogień. Z tej kuchni wywodzi się również najpowszechniejszy sposób obróbki termicznej z tamtych czasów – zaznaczył Robert Makłowicz.

Po spotkaniu można było nabyć książkę z autografem autora.

„C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią.



Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl


r e k l a m a

    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    Komedia „Nikt nie jest doskonały”
    2018-01-29

    Komedia „Nikt nie jest doskonały”

    Komedia „Nikt nie jest doskonały” S. Williamsa będzie grana 10 marca 2018 o godz. 19:30 w ...

    Złote Gody w Bielsku-Białej
    2025-09-12

    Złote Gody w Bielsku-Białej

    Drugie po wakacyjnej przerwie spotkanie par małżeńskich z Bielska-Białej, które świętują 5...

    Zbliżają się Dni Bielska-Białej 2025
    2025-08-21

    Zbliżają się Dni Bielska-Białej 2025

    Trzy wyjątkowe wydarzenia – każdy dzień Dni Bielska-Białej 2025 to inny klimat

      Popularne Artykuły


      Bielsko-Biała. Mamy 64 nowych nauczycieli mianowanych
      2025-09-09

      Bielsko-Biała. Mamy 64 nowych nauczycieli mianowanych

      System edukacji w Bielsku-Białej wzbogacił się o 64 nowych nauczycieli mianowanych

      Finał Czwartków Lekkoatletycznych
      2025-09-11

      Finał Czwartków Lekkoatletycznych

      6 i 7 września w Łodzi odbyły się finały edycji 2024/25 czwartków. Zawodnicy z naszego reg...


      Super-Nowa

      ul.Młyńska 69/3, 43-300 Bielsko-Biała

      :

      :

      : redakcja@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO