Wiadomości, Sport, Kultura, Moto 2025-11-05

Bądź na bieżąco


r e k l a m a

Ile miodu w miodzie i co pszczoły na to?

2016-01-15 20:10:00 KGO 2312


Goście spotkania poznają odpowiedzi na pytania: w jaki sposób można rozpoznać prawdziwy miód i czy pozyskiwanie miodu musi wiązać się z cierpieniem pszczół?

foto: fragment pracy Tomasza Kręcickiego pt. „Miód”

Jacek Proszyk, doktor nauk humanistycznych, regioznawca, miłośnik historii i kultury Śląska Cieszyńskiego, już w najbliższą niedzielę w klubokawiarni Aquarium opowie o współczesnych problemach etycznych związanych z hodowlą pszczół. Organizatorem wydarzenia jest Galeria Bielska BWA.

Goście spotkania poznają odpowiedzi na pytania: w jaki sposób można rozpoznać prawdziwy miód i czy pozyskiwanie miodu musi wiązać się z cierpieniem pszczół?

Ilustracją wydarzenia jest fragment pracy Tomasza Kręcickiego pt. „Miód” – III Nagroda Prezydenta Miasta Bielska-Białej na 42. Biennale Malarstwa Bielska Jesień 2015 w Bielsku-Białej. Artysta to tegoroczny absolwent ASP w Krakowie, wyróżniony za obrazy utrzymane w realistycznej stylistyce, ale na granicy abstrakcji (nagrodzony zestaw: bez tytułu, Brykiet, Miód). Jury doceniło warsztatową biegłość i pomysłowość autora, który elementarne obiekty (brykiet, miód) i sytuacje (ręce złożone w geście kadrowania) potrafi przedstawić w kreatywny, a przy tym formalnie bezbłędny sposób.

Jacek Proszyk - Doktor nauk humanistycznych, religioznawca, miłośnik historii i kultury Śląska Cieszyńskiego, autor kilku książek o historii Żydów w BielskuBiałej i kilkudziesięciu artykułów dotyczących historii, kultury i religii, w 1998 r. odznaczony przez wojewodę za zasługi w ratowaniu zabytków odznaką „Za zasługi dla województwa bielskiego”, dawniej nauczyciel akademicki i licealny, autor parateatralnych przedstawień w Teatrze Polskim w Bielsku-Białej w latach 2007-2013 za które otrzymał nominację do nagrody Prezydenta Miasta Bielska-Białej Ikar 2010, entomolog i obserwator świata owadów na terenie Parku Ekologicznego Dolina Wapienicy, pszczelarz i badacz biologii samotnych pszczół zapylających. Od 2015 roku pracownik merytoryczny Galerii Bielskiej BWA.

Miejsce: Klubokawiarnia Aquarium
Wykład jest częścią wydarzenia Noworoczna Bielska Kuchnia Społeczna - vol. 28
Organizator: Galeria Bielska BWA, Vege Inicjatywa
Wstęp Wolny


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl


r e k l a m a

    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    Komedia „Nikt nie jest doskonały”
    2018-01-29

    Komedia „Nikt nie jest doskonały”

    Komedia „Nikt nie jest doskonały” S. Williamsa będzie grana 10 marca 2018 o godz. 19:30 w ...

    Giełda Staroci w sobotę
    2025-10-17

    Giełda Staroci w sobotę

    Już w najbliższą sobotę 18 października odbędzie się kolejne spotkanie kolekcjonerów, czyl...

    18 Bielski Batalion Powietrznodesantowy świętował
    2025-10-14

    18 Bielski Batalion Powietrznodesantowy świętował

    Tradycyjnie 18 Bielski Batalion Powietrznodesantowy początkiem października zaprosił miesz...

      Popularne Artykuły


      Bielsko-Biała. Praca czeka, czyli 213 wolnych miejsc pracy
      2025-11-03

      Bielsko-Biała. Praca czeka, czyli 213 wolnych miejsc pracy

      Pojawiły się oferty pracy dla nauczyciela matematyki czy informatyki. Branża samochodowa p...

      Akcja znicz 2025
      2025-11-01

      Akcja znicz 2025

      Policja: Nie będzie żadnej pobłażliwości dla tych osób, które wsiądą za kierownicę pod wpł...

      Bielsko-Biała: Rusza lodowisko. Godziny otwarcia oraz cennik
      2025-11-04

      Bielsko-Biała: Rusza lodowisko. Godziny otwarcia oraz cennik

      7 listopada zostanie otwarte lodowisko przy ul. Juliusza Słowackiego w Bielsku-Białej. Pre...

      Super-Nowa

      ul.Młyńska 69/3, 43-300 Bielsko-Biała

      :

      :

      : redakcja@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO