Wiadomości, Sport, Kultura, Moto 2025-12-23

Bądź na bieżąco


r e k l a m a

Żywieniowe SOS

2016-10-30 05:00:00 www.kurier.pap.pl 2872


Dieta na odporność. Eksperci radzą co jeść jesienią, żeby nie chorować

 

W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem szaro i mokro, zdecydowanie bardziej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Warto zatem w tym czasie włączyć „żywieniowe SOS". Wiele składników żywności może bowiem pomóc nam wzmocnić odporność i ustrzec się przed chorobami.

By cieszyć się energią przez cały dzień i wzmocnić układ odpornościowy, wystarczą tylko nieznaczne modyfikacje jadłospisu. Podstawę diety powinno stanowić pięcioposiłkowe menu, dostosowane ilościowo do indywidualnych potrzeb. Warto zadbać, by znalazło się w nim odpowiednio dużo białka, które stanowi budulec dla przeciwciał zwalczających patogeny. Nie mniej ważne są substancje regulujące, które wspierają pracę układu odpornościowego, substancje działające ochronnie na komórki oraz substancje działające przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

W prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego biorą udział między innymi witaminy z grupy B, które znajdziemy w dużych ilościach w pełnoziarnistych produktach zbożowych (razowym pieczywie, ciemnym makaronie) i kaszach. W związku z tym uczyńmy chleb z pełnego przemiału podstawą naszej codziennej kanapki, a tradycyjne ziemniaki czy frytki zastąpmy od czasu do czasu pęczotto lub gryczotto (kaszą przygotowaną jak risotto).

Warto też pamiętać, że kasze są doskonałym dodatkiem do zup, zapiekanek, jednogarnkowych kociołków i szybkich dań z patelni typu stir-fry. Do tego typu potraw idealnie pasują warzywa, które również wspierają odporność ze względu na zawarte w nich antyoksydanty.

"Antyoksydanty to substancje o różnej naturze, które chronią nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Obficie występują w warzywach i owocach, szczególnie tych czerwono-pomarańczowych (papryce, pomidorach, marchewce, dyni) oraz tych bogatych w witaminę C (brokułach, natce pietruszki, cytrusach, truskawkach, owocach leśnych). Starajmy się zatem, by nie zabrakło ich w naszej jesienno-zimowej diecie" - apeluje dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz, ekspert z Instytutu Żywności i Żywienia.

"Świeże warzywa i owoce śmiało możemy zastąpić mrożonkami. Mrożenie to sposób utrwalania, który pozwala niemal w pełni zachować wartość odżywczą produktów. Korzystajmy z tego" - dodaje Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Właściwości antyoksydacyjne mają ponadto niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3 i omega-6. Ich dobrym źródłem są tłuste ryby morskie i oleje roślinne. Właściwą podaż tych składników zapewnimy sobie, włączając do diety sałatki skropione olejem lnianym oraz dania z łososia lub makreli.

Pisząc o „diecie na odporność", należy także wspomnieć o cebuli i czosnku - warzywach słynących ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nich związki siarki działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Uwalniają się przy siekaniu i rozgniataniu - dlatego warto je spożywać właśnie w takiej postaci, najlepiej na surowo, ponieważ wysoka temperatura rozkłada dobroczynne substancje. Surowa cebula doskonale sprawdzi się jako dodatek do surówki lub sałatki, salsy pomidorowej lub pasty kanapkowej - z twarogu, jajek, szynki czy wątróbki. Czosnek z kolei może być świetnym dodatkiem np. do zimnych sosów jogurtowo-majonezowych lub sosów w stylu pesto - idealnych do makaronów i pieczywa.

Kolejną grupą produktów polecanych w jesienno-zimowej diecie są produkty probiotyczne, czyli te zawierające żywe kultury pożytecznych bakterii. Należą do nich fermentowane produkty mleczne z probiotykami, kiszone ogórki, kiszona kapusta i soki z kiszonych warzyw, np. z buraków. Probiotyki mają udowodnione właściwości prozdrowotne - pomagają zwalczać mikroorganizmy chorobotwórcze, a także regulują pracę układu pokarmowego.

Warto zaznaczyć, że wymienione wyżej składniki to nasi mocni sprzymierzeńcy w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia, szczególnie wtedy gdy są częścią urozmaiconego menu. Im bardziej różnorodne produkty pojawiają się na naszych talerzach, tym większe prawdopodobieństwo, że naszemu organizmowi niczego nie zabraknie i nie dopadnie nas żadne jesienne przeziębienie.

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl


r e k l a m a

    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    Groził sąsiadowi i ratownikowi medycznemu. 35-latek odpowie w warunkach recydywy
    2025-12-22

    Groził sąsiadowi i ratownikowi medycznemu. 35-latek odpowie w warunkach recydywy

    Na początku grudnia policjanci z Komendy Powiatowej Policji w Żywcu zatrzymali 35 letniego...

    Nowe wyświetlacze w autobusach w MZK
    2025-12-22

    Nowe wyświetlacze w autobusach w MZK

    W autobusach Miejskiego Zakładu Komunikacyjnego w Bielsku‑Białej pojawiły się nowe wyświet...

    Mini Lotto: Wysoka wygrana w Bielsku-Białej
    2025-12-21

    Mini Lotto: Wysoka wygrana w Bielsku-Białej

    Mini Lotto: Wysoka wygrana w Bielsku-Białej

      Popularne Artykuły


      Z nowym rokiem rusza nauka jazdy na łyżwach dla dzieci, młodzieży i dorosłych
      2025-12-20

      Z nowym rokiem rusza nauka jazdy na łyżwach dla dzieci, młodzieży i dorosłych

      Wraz z nowym rokiem zapraszamy na lodowisko do udziału w kursie nauki jazdy na łyżwach dla...

      Bielsko-Biała. Dla wygody pasażerów
      2025-12-19

      Bielsko-Biała. Dla wygody pasażerów

      Kolejne nowe wiaty przystankowe i ławki już służą pasażerom w Bielsku‑Białej

      Mały Mikołaj – tysięczne dziecko urodzone w Bielsku-Białej w 2025 roku
      2025-12-20

      Mały Mikołaj – tysięczne dziecko urodzone w Bielsku-Białej w 2025 roku

      Tysięczne dziecko w 2025 roku przyszło na świat w Beskidzkim Centrum Onkologii – Szpitalu ...

      Super-Nowa

      ul.Młyńska 69/3, 43-300 Bielsko-Biała

      :

      :

      : redakcja@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO