Wiadomości, Sport, Kultura, Moto 2025-11-06

Bądź na bieżąco


r e k l a m a

Żywieniowe SOS

2016-10-30 05:00:00 www.kurier.pap.pl 2831


Dieta na odporność. Eksperci radzą co jeść jesienią, żeby nie chorować

 

W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem szaro i mokro, zdecydowanie bardziej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Warto zatem w tym czasie włączyć „żywieniowe SOS". Wiele składników żywności może bowiem pomóc nam wzmocnić odporność i ustrzec się przed chorobami.

By cieszyć się energią przez cały dzień i wzmocnić układ odpornościowy, wystarczą tylko nieznaczne modyfikacje jadłospisu. Podstawę diety powinno stanowić pięcioposiłkowe menu, dostosowane ilościowo do indywidualnych potrzeb. Warto zadbać, by znalazło się w nim odpowiednio dużo białka, które stanowi budulec dla przeciwciał zwalczających patogeny. Nie mniej ważne są substancje regulujące, które wspierają pracę układu odpornościowego, substancje działające ochronnie na komórki oraz substancje działające przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

W prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego biorą udział między innymi witaminy z grupy B, które znajdziemy w dużych ilościach w pełnoziarnistych produktach zbożowych (razowym pieczywie, ciemnym makaronie) i kaszach. W związku z tym uczyńmy chleb z pełnego przemiału podstawą naszej codziennej kanapki, a tradycyjne ziemniaki czy frytki zastąpmy od czasu do czasu pęczotto lub gryczotto (kaszą przygotowaną jak risotto).

Warto też pamiętać, że kasze są doskonałym dodatkiem do zup, zapiekanek, jednogarnkowych kociołków i szybkich dań z patelni typu stir-fry. Do tego typu potraw idealnie pasują warzywa, które również wspierają odporność ze względu na zawarte w nich antyoksydanty.

"Antyoksydanty to substancje o różnej naturze, które chronią nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Obficie występują w warzywach i owocach, szczególnie tych czerwono-pomarańczowych (papryce, pomidorach, marchewce, dyni) oraz tych bogatych w witaminę C (brokułach, natce pietruszki, cytrusach, truskawkach, owocach leśnych). Starajmy się zatem, by nie zabrakło ich w naszej jesienno-zimowej diecie" - apeluje dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz, ekspert z Instytutu Żywności i Żywienia.

"Świeże warzywa i owoce śmiało możemy zastąpić mrożonkami. Mrożenie to sposób utrwalania, który pozwala niemal w pełni zachować wartość odżywczą produktów. Korzystajmy z tego" - dodaje Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Właściwości antyoksydacyjne mają ponadto niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3 i omega-6. Ich dobrym źródłem są tłuste ryby morskie i oleje roślinne. Właściwą podaż tych składników zapewnimy sobie, włączając do diety sałatki skropione olejem lnianym oraz dania z łososia lub makreli.

Pisząc o „diecie na odporność", należy także wspomnieć o cebuli i czosnku - warzywach słynących ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nich związki siarki działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Uwalniają się przy siekaniu i rozgniataniu - dlatego warto je spożywać właśnie w takiej postaci, najlepiej na surowo, ponieważ wysoka temperatura rozkłada dobroczynne substancje. Surowa cebula doskonale sprawdzi się jako dodatek do surówki lub sałatki, salsy pomidorowej lub pasty kanapkowej - z twarogu, jajek, szynki czy wątróbki. Czosnek z kolei może być świetnym dodatkiem np. do zimnych sosów jogurtowo-majonezowych lub sosów w stylu pesto - idealnych do makaronów i pieczywa.

Kolejną grupą produktów polecanych w jesienno-zimowej diecie są produkty probiotyczne, czyli te zawierające żywe kultury pożytecznych bakterii. Należą do nich fermentowane produkty mleczne z probiotykami, kiszone ogórki, kiszona kapusta i soki z kiszonych warzyw, np. z buraków. Probiotyki mają udowodnione właściwości prozdrowotne - pomagają zwalczać mikroorganizmy chorobotwórcze, a także regulują pracę układu pokarmowego.

Warto zaznaczyć, że wymienione wyżej składniki to nasi mocni sprzymierzeńcy w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia, szczególnie wtedy gdy są częścią urozmaiconego menu. Im bardziej różnorodne produkty pojawiają się na naszych talerzach, tym większe prawdopodobieństwo, że naszemu organizmowi niczego nie zabraknie i nie dopadnie nas żadne jesienne przeziębienie.

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl


r e k l a m a

    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    BMW dla Samochodówki
    2025-11-05

    BMW dla Samochodówki

    Zupełnie nowy samochód BMW X1 xDrive28i do celów szkoleniowo-dydaktycznych otrzymał Zespół...

    Autobusem na cmentarz. Mieszkańcy chętnie skorzystali z oferty komunikacyjnej
    2025-11-05

    Autobusem na cmentarz. Mieszkańcy chętnie skorzystali z oferty komunikacyjnej

    1 i 2 listopada z linii nr 7, C1, C2 i C3 skorzystało łącznie blisko 16,5 tys. pasażerów n...

    Jak radzić sobie z bólem spowodowanym zwyrodnieniem stawów rąk?
    2025-11-04

    Jak radzić sobie z bólem spowodowanym zwyrodnieniem stawów rąk?

    Zwyrodnienie stawów dłoni to postępująca, przewlekła choroba, która z czasem może powodowa...

      Popularne Artykuły


      Bielsko-Biała. Praca czeka, czyli 213 wolnych miejsc pracy
      2025-11-03

      Bielsko-Biała. Praca czeka, czyli 213 wolnych miejsc pracy

      Pojawiły się oferty pracy dla nauczyciela matematyki czy informatyki. Branża samochodowa p...

      Akcja znicz 2025
      2025-11-01

      Akcja znicz 2025

      Policja: Nie będzie żadnej pobłażliwości dla tych osób, które wsiądą za kierownicę pod wpł...

      Bielsko-Biała: Rusza lodowisko. Godziny otwarcia oraz cennik
      2025-11-04

      Bielsko-Biała: Rusza lodowisko. Godziny otwarcia oraz cennik

      7 listopada zostanie otwarte lodowisko przy ul. Juliusza Słowackiego w Bielsku-Białej. Pre...

      Super-Nowa

      ul.Młyńska 69/3, 43-300 Bielsko-Biała

      :

      :

      : redakcja@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO