Wiadomości, Sport, Kultura, Moto 2025-07-13

Bądź na bieżąco


r e k l a m a

5 ciekawych faktów na temat kebab

2019-03-20 14:44:23 mat. prasowe 2406


Chociaż każdy kolejny sezon przynosi jakieś błyskawiczne podbijające serca smakoszy kulinarne nowości, popularność kebab (bo taka jest poprawna odmiana) nie maleje nawet w najmniejszym stopniu

fot. mat. prasowe

Chociaż każdy kolejny sezon przynosi jakieś błyskawiczne podbijające serca smakoszy kulinarne nowości, popularność kebab (bo taka jest poprawna odmiana) nie maleje nawet w najmniejszym stopniu. Kebab to danie uniwersalne, odpowiednie na różne okazje i szybko zaspokajające nawet największy głód. Skrawane z pionowego, obrotowego rusztu mięsne kawałeczki, podawane w tortilli, bułce lub na talerzu, mają w Polsce miliony wielbicieli. Warto poznać tę potrawę lepiej. Oto 5 ciekawostek, które na pewno zainteresują każdego fana tego tureckiego przysmaku:

1. W Polsce kebabem niemal zawsze nazywamy danie typu doner kebab. W rzeczywistości „kebab” oznacza po prostu tyle, co „pieczone mięso”, i jest pojęciem ogromnie szerokim, za którym kryje się wiele rozmaitych dań. Wszystkich wariantów nie sposób wprost zliczyć - tym bardziej, że każdy z krajów arabskich wykształcił swoje własne przepisy na podawanie grillowanego mięsa. Najpopularniejsze, obok doner kebab, specjały ze słowem „kebab” w nazwie to: adana kebab, iskander kebab, paltican kebab, manisa kebab, urfa kebab, tandir kebab, talas kebab, koyun kebab, kabarma kebab czy kefenli kebab.

2. Słowo kebab funkcjonuje w Turcji już od przeszło tysiąca lat. Pierwsza pisemna wzmianka o tym daniu pochodzi z roku 1377 i pojawia się w księdze zwanej Kissa-i-Jusufa.

3. Kebab, dzięki kontaktom ze Wschodem, znany był w Europie już kilka wieków temu, ale na dobre „zadomowił” się u nas dopiero na przełomie lat 50. i 60. XX stulecia, co zawdzięczamy masowo osiedlającym się w Niemczech emigrantom z Turcji. Berliński street food, którego kebab jest niekwestionowanym królem, narodził się na początku lat 70. Pierwsze masowo odwiedzane przez mieszkańców tego miasta punkty z kebab otworzyli najprawdopodobniej Mehmet Aygüna i Kadira Nurman.

4. Kebab w bułce, powszechnie zwany „na grubym”, waży średnio 450 gramów i dostarcza około 880 kalorii. W porcji otrzymujemy 37 gramów białka, 40 gramów tłuszczu i 83 gramy węglowodanów. Czy to dużo czy mało - zostawiamy Waszej opinii!

5. W każdej tureckiej książce kucharskiej znajdziemy rozdział zatytułowany „kebaplar”, a w nim całe mnóstwo rozmaitych przepisów na potrawy typu kebab.

 


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl


r e k l a m a

    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane



    Szpital Pediatryczny: Liczba urazów odniesionych w wyniku jazdy na hulajnogach elektrycznych rośnie i to w tempie zastraszającym
    2025-07-11

    Szpital Pediatryczny: Liczba urazów odniesionych w wyniku jazdy na hulajnogach elektrycznych rośnie i to w tempie zastraszającym

    Na Oddział Chirurgii Dziecięcej Szpitala Pediatrycznego w Bielsku-Białej miesięcznie trafi...

    Śmiertelny wypadek w Czańcu
    2025-07-11

    Śmiertelny wypadek w Czańcu

    Poszkodowany mężczyzna w ciężkim stanie został przetransportowany śmigłowcem do szpitala w...

      Popularne Artykuły


      Piękne i unikalne ponownie w Bielsku-Białej
      2025-07-06

      Piękne i unikalne ponownie w Bielsku-Białej

      Piękne i unikalne zabytkowe pojazdy zaparkują na placu Ratuszowym

      Kamil Herzyk wicemistrzem Polski
      2025-07-10

      Kamil Herzyk wicemistrzem Polski

      W zakończonych w sobotę Mistrzostwach Polski U23 kolejny medal do swojej kolekcji dorzucił...

      Wycieczka do średniowiecza. Jutro wyjątkowa wycieczka!
      2025-07-12

      Wycieczka do średniowiecza. Jutro wyjątkowa wycieczka!

      W najbliższą niedzielę 13 lipca dr Bogusław Chorąży poprowadzi po mieście wycieczkę histor...

      Super-Nowa

      ul.Młyńska 69/3, 43-300 Bielsko-Biała

      :

      :

      : redakcja@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO