Wiadomości, Sport, Kultura, Moto 2019-04-23

Bądź na bieżąco


reklama

5 ciekawych faktów na temat kebab

2019-03-20 14:44:23 mat. prasowe 653


Chociaż każdy kolejny sezon przynosi jakieś błyskawiczne podbijające serca smakoszy kulinarne nowości, popularność kebab (bo taka jest poprawna odmiana) nie maleje nawet w najmniejszym stopniu

fot. mat. prasowe

Chociaż każdy kolejny sezon przynosi jakieś błyskawiczne podbijające serca smakoszy kulinarne nowości, popularność kebab (bo taka jest poprawna odmiana) nie maleje nawet w najmniejszym stopniu. Kebab to danie uniwersalne, odpowiednie na różne okazje i szybko zaspokajające nawet największy głód. Skrawane z pionowego, obrotowego rusztu mięsne kawałeczki, podawane w tortilli, bułce lub na talerzu, mają w Polsce miliony wielbicieli. Warto poznać tę potrawę lepiej. Oto 5 ciekawostek, które na pewno zainteresują każdego fana tego tureckiego przysmaku:

1. W Polsce kebabem niemal zawsze nazywamy danie typu doner kebab. W rzeczywistości „kebab” oznacza po prostu tyle, co „pieczone mięso”, i jest pojęciem ogromnie szerokim, za którym kryje się wiele rozmaitych dań. Wszystkich wariantów nie sposób wprost zliczyć - tym bardziej, że każdy z krajów arabskich wykształcił swoje własne przepisy na podawanie grillowanego mięsa. Najpopularniejsze, obok doner kebab, specjały ze słowem „kebab” w nazwie to: adana kebab, iskander kebab, paltican kebab, manisa kebab, urfa kebab, tandir kebab, talas kebab, koyun kebab, kabarma kebab czy kefenli kebab.

2. Słowo kebab funkcjonuje w Turcji już od przeszło tysiąca lat. Pierwsza pisemna wzmianka o tym daniu pochodzi z roku 1377 i pojawia się w księdze zwanej Kissa-i-Jusufa.

3. Kebab, dzięki kontaktom ze Wschodem, znany był w Europie już kilka wieków temu, ale na dobre „zadomowił” się u nas dopiero na przełomie lat 50. i 60. XX stulecia, co zawdzięczamy masowo osiedlającym się w Niemczech emigrantom z Turcji. Berliński street food, którego kebab jest niekwestionowanym królem, narodził się na początku lat 70. Pierwsze masowo odwiedzane przez mieszkańców tego miasta punkty z kebab otworzyli najprawdopodobniej Mehmet Aygüna i Kadira Nurman.

4. Kebab w bułce, powszechnie zwany „na grubym”, waży średnio 450 gramów i dostarcza około 880 kalorii. W porcji otrzymujemy 37 gramów białka, 40 gramów tłuszczu i 83 gramy węglowodanów. Czy to dużo czy mało - zostawiamy Waszej opinii!

5. W każdej tureckiej książce kucharskiej znajdziemy rozdział zatytułowany „kebaplar”, a w nim całe mnóstwo rozmaitych przepisów na potrawy typu kebab.

 


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl


reklama

    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    Nabór projektów do BOBB 2020
    2019-04-23

    Nabór projektów do BOBB 2020

    Od dzisiaj, 23 kwietnia 2019 r. rozpoczyna się nabór projektów ogólnomiejskich i osiedlowy...

    Mokry dzień
    2019-04-22

    Mokry dzień

    Lany poniedziałek, śmigus-dyngus, oblewanka, polewanka, dzień świętego Lejka, czy po prost...

    Mokra tradycja
    2019-04-22

    Mokra tradycja

    Pamiętajmy, by w Lany Poniedziałek nie przekraczać granic obyczaju. Za polewanie wodą może...

      Popularne Artykuły


      Sacrum in Musica
      2019-04-21

      Sacrum in Musica

      Zbliża się 20. Międzynarodowy Festiwal Muzyki Sakralnej Na Podbeskidziu Sacrum in Musica

      Kortez wystąpi w Żywcu
      2019-04-19

      Kortez wystąpi w Żywcu

      15 sierpnia w Żywcu wystąpi Kortez

      Co się zmieni w Programie "Rodzina 500+" od 1 lipca 2019 r.
      2019-04-20

      Super-Nowa

      ul. Batorego 4, 43-300 Bielsko-Biała

      : 784 669 877

      : 602 794 199

      : redakcja@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO